U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Een correct makelaar…

Wanneer een makelaar publiciteit maakt voor zijn of haar vastgoedkantoor, word je als particulier nogal dikwijls overtroefd met argumenten als "begeleide bezichtigingen", "volledige administratie in orde"... Het zou spijtig zijn, dat wanneer je kiest voor een professioneel, de administratie niet in orde is of de bezichtigingen niet begeleid. Dit zijn zeker niet de argumenten die een vastgoedkantoor trots als "troeven" dient uit te spelen. Waarop dient men dan wel te letten?

Basisvereisten

Een correct makelaar is erkend door het beroepsinstituut en beschikt dus over een BIV - nummer. Zijn medewerkers hebben minimum een ernstige vastgoedgebonden opleiding gevolgd.  Neem dus geen genoegen met een kantoor waarbij enkel de zaakvoerder kennis van zaken heeft en de medewerkers nog nooit een opleiding in levende lijve gevolgd hebben. 

Een schriftelijk schattingsverslag is echt wel een basisvereiste bij het kiezen van een vastgoedkantoor. Het behoeft geen "Telefacts" of een ander televisieprogramma om aan te tonen dat mondelinge schattingen op basis van een kwartiertje "rondkijken" volledig uit den boze zijn. Een correcte schatting wordt uitgevoerd op basis van opmetingen, afwerkingsgraad, technische aspecten en wordt berekend aan de hand van grondprijzen, vloerplaatprijzen en coëfficiënten. Een professioneel makelaar doet hiervoor zijn "huis"werk en bezorgt je nadien een schriftelijk verslag.

Meerwaardes

Een meerwaarde kan bestaan uit een bijkomstige erkenning door het CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen), dit is een kwaliteitslabel waarvoor niet elke makelaar wordt aanvaard. Een CIB-makelaar staat gekend voor zijn grondige dossiervoorbereiding, goede samenwerking met het notariaat en constante bijscholing. Een grondige dossiervoorbereiding bestaat niet alleen uit het opvragen van de verplichte attesten, maar ook het voorleggen van bijkomstige attesten zoals elektriciteitskeuring, keuring mazouttank,... en dit reeds vanaf de publiciteit. Een goed geïnformeerd koper zal sneller de knoop doorhakken!

Een andere erkenning kan bestaan uit de aansluiting bij de Kamer van Vastgoedexperten (KAVEX), hierbij ligt het accent dan op waardebepalingen en plaatsbeschrijvingen.

Een makelaar kan zich ook nog op andere vlakken onderscheiden door het gebruik van innovatieve verkoopsmethodes, zoals bv. verkoop per opbod, naast de klassieke verkoop met een vraagprijs. Een andere trend die een meerwaarde kan betekenen bestaat uit verkoopstyling. Dit kan gaan van het geven van enkele tips om de verkoop van uw woning te bevorderen tot een meer grondige aanpak tot het zelfs volledig bemeubelen van een leegstaande woning.

Verplicht dienen de makelaars hun opdrachtgevers maandelijks schriftelijk op de hoogte te houden. Het is echter vrij miniem wanneer je maar eens per maand weet wat zich afspeelt rond de verkoop/verhuur van je woning. Vraag om continue feedback, zeker na ieder bezoek of afspraak met kandidaten.

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed