U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Woonbonus blijft voor tweede woning!

 

Afschaffing woonbonus

Sinds kort overal in het nieuws: vanaf 1 januari 2020 verdwijnt de woonbonus. Niet helemaal correct zo blijkt... Wat is er dan wel juist? Vanaf 1 januari 2020 verdwijnt de Vlaamse woonbonus, voor wie in Vlaanderen een eerste woning koopt. Om die afschaffing (gedeeltelijk) te compenseren, dalen de registratierechten in Vlaanderen van 7% naar 6% voor een eerste woning. De situatie is echter anders voor wie investeert in een tweede woning.

 

Wél nog een woonbonus op de tweede woning

De zogenaamde federale woonbonus op de tweede woning blijft wel bestaan, wat resulteert in maximaal €693 korting op de personenbelasting per belastingplichtige, dit zolang de lening lopende is. Voor tweede woningen blijft het tarief van de registratierechten wel 10%. Maar zelfs met die hogere registratierechten is de aankoop van een tweede woning voor sommigen voordeliger.

 

Voorbeeld

Een jong koppeltje, Renée en Finn, koopt in februari 2020 hun eerste woning aan €250.000. Daarvoor sluiten zij een hypothecaire lening af met een looptijd van 20 jaar, de gemeentebelasting bedraagt 7%. Zij betalen 6% registratierechten, namelijk €15.000. Gezien de aankoop in 2020 plaatsvindt, genieten ze niet van de Vlaamse woonbonus. Het totale kostenplaatje voor Renée en Finn bedraagt €265.000

Wanneer zij een tweede woning wensen te kopen, genieten ze daarvoor wel van de federale woonbonus. Hun 2de woonst kost eveneens €250.000 en ze sluiten hiervoor dezelfde lening af. Zij betalen 10% registratierechten voor een tweede woning. Dit komt neer op €25.000. Dit wordt echter gecompenseerd door de federale woonbonus van €25.175 waar ze nu wel recht op hebben. In totaal betalen zij voor de tweede woonst van €250.000 slechts €249.825, een verschil van €15.175 met de eerste woning.

Voor investeerders blijft het dus nog steeds opportuun om geld te beleggen in vastgoed. Wenst u graag meer info? Spring gerust eens binnen!
Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed