U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Strafpunten voor verhuurders?

 

Wat

Vanaf 2020 gelden er effectief strengere normen op gebied van dubbel glas en dakisolatie in elke woning, waarbij vooral de huurwoning onder vuur komt te liggen. Teneinde energiezuinigheid aan te kaarten kan iedere bewoner (dus ook een huurder) bij de stad of gemeente een onderzoek naar ongeschiktheid / onbewoonbaarheid aanvragen. Een goed geïsoleerde woning is immers voor de huurder ook veel interessanter en heeft een impact op zijn energiefacturen. Na aanvraag zal een expert een onderzoek naar woningkwaliteit uitvoeren. Na afloop hiervan kan de burgemeester de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaren.

Bij dit onderzoek worden strafpunten toegekend bij inbreuken op de energiereglementering. Een totaal van staat gelijk aan een verklaring van ongeschiktheid. Indien de bewoning een veiligheids-en/of een gezondheidsrisico inhoudt, leidt dit tot een verklaring van onbewoonbaarheid.

 

Dubbel glas

Tegen 2020 moeten alle woningen over dubbel glas beschikken. Deze verplichting geldt echter niet voor traphallen, inkomhallen en gangen. Indien er in de overige ruimtes echter één raam met enkel glas is, telt dit voor 3 strafpunten. Zijn er meerdere ramen met enkel glas in de overige ruimtes, dan geldt dit automatisch voor 9 strafpunten.

Vanaf 1 januari 2023 wordt dit automatisch aangepast: 1 raam met enkel glas levert dan 9 strafpunten op, meerdere ramen met enkel glas is goed voor 15 strafpunten. Dit houdt een onmiddellijke ongeschiktheidsverklaring in.

 

Dakisolatie

Vanaf 2020 dient er voldoende dakisolatie (afh. van het materiaal 3 à 4cm) aanwezig te zijn. De absolute minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt). Bij een gebrek aan dakisolatie worden er volgens de grootte van het dak 9 tot 15 strafpunten toegekend. Daardoor komt de woning opnieuw in aanmerking voor een ongeschiktheidverklaring door de burgemeester. Zo wordt de eigenaar verplicht om werken uit te voeren om de woning opnieuw conform te maken.

In een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.

Bij een onverwarmde en onbewoonde zolder geldt een geïsoleerde zoldervloer ook als geïsoleerd zolderdak.

 

Gevolgen voor eigenaars en verhuurders

Als eigenaar van een ongeschikte of onbewoonbare woning is het de bedoeling dat u uw woning zo snel mogelijk weer in orde brengt en sancties vermijdt:
  • Als de woning na 1 jaar nog steeds op de inventaris staat, zult u als eigenaar een heffing voor ongeschikte en onbewoonbare woningen moeten betalen, tenzij de inventarisbeheerder u een vrijstelling of opschorting heeft toegekend.
  • Zolang de woning op de inventaris staat, rust er ook een recht van voorkoop op.
  • Het verhuren, te huur stellen of ter beschikking stellen van een ongeschikte of onbewoonbare woning is strafbaar. De verhuurder kan gestraft worden met een geldboete en/of gevangenisstraf.
  • Het lopende huurcontract kan nietig worden verklaard. De huurder kan het te veel betaalde huurgeld terugvorderen.
  • Bij een eventuele herhuisvesting van de huurder kan de verhuurder opdraaien voor de kosten.

Bijkomende informatie vindt u in de brochure "Uw woning werd ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Wat nu?"
  Brochure ongeschikt of onbewoonbaar verklaard?
Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed