U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Rookmelders verplicht voor brandverzekering?

Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke Vlaamse woning. Dringend tijd om eens na te kijken of ons huiswerk in orde is.

 

Waarom?

Deze algemene verplichting komt er om het grote aantal sterfgevallen door woningbranden in Vlaanderen naar beneden te krijgen. Vlaanderen scoort immers bijzonder slecht op dit vlak: de afgelopen jaren vielen er telkens tussen de 53 en 77 dodelijke slachtoffers bij woningbranden en er is nog steeds geen dalende trend merkbaar. Velen staan er immers niet bij stil dat een brand ook bij hen thuis kan uitbreken.

 

Wat?

Het is vooral belangrijk om een rookmelder te kopen die tien jaar meegaat. Rookmelders met vervangbare batterijen zorgen vrij regelmatig voor irritante pieptonen om te waarschuwen dat het tijd is om de batterijen te vervangen. Rookdetectoren met een batterij die tien jaar meegaat, vergemakkelijken je leven enorm. Je hoeft enkel maandelijks te testen of ze nog werken, meestal door een eenvoudige druk op de knop.

 

Waar?

Eigenlijk dient er minimaal één rookmelder per verdieping te hangen. Die plaats je het best op de evacuatieweg tussen de slaapkamers en de buitendeur. Mocht er dan rook ontstaan, krijg je onmiddellijk een alarm en kan je jezelf nog in veiligheid brengen. Het is ook aan te raden om een rookmelder te plaatsen in de buurt van de droogkast, want dat is een plaats waar heel vaak brand ontstaat. Tenslotte is het ook aangewezen om een rookdetector te hangen vlakbij waar je je telefoon oplaadt, gezien er een risico is dat de batterij in brandt vliegt. 

 

Gevolgen?

Er komt echter geen grootschalige controle-actie en er zijn ook geen gevolgen voor de brandverzekering. Verzekeraars verplichten geen rookmelders. Er wordt vooral gefocust op het feit dat rookmelders levens redden. We stimuleren dan ook zoveel mogelijk  mensen om ze op te hangen. Vergeet niet om je rookmelder ook te registreren op de site van Netwerk Brandweer. Zo is de brandweer ongeveer op de hoogte van het aantal geïnstalleerde rookmelders.


Bron: vrtNWS

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed