U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Registratierechten in Vlaanderen

Sinds 1 juni 2018 zijn de nieuwe verkooprechten van toepassing op de aankoop van onroerende goederen in Vlaanderen.

Tot voor deze datum werden de registratierechten voor de aankoop van een gezinswoning bepaald op basis van het kadastrale inkomen van het onroerend goed. Men sprak van een klein (5%) en groot (10%) beschrijf.


ENIGE GEZINSWONING

Voor een aankoop van de enige gezinswoning bedraagt het tarief van de registratierechten steeds 7%. Bij de aankoop van een gezinswoning tot en met € 200.000,00 geldt een vrijstelling op de eerste schijf van € 80.000,00. Wat neerkomt op een maximale rechtenvermindering van € 5.600,00. Voor Vlaamse kernsteden en in de Vlaamse Rand rond Brussel wordt dit bedrag verhoogd tot € 220.000,00.
Bij de aankoop van een gezinswoning vanaf € 200.000,01 (of € 220.000,01 in Vlaamse kernsteden of Vlaamse Rand rond Brussel) geldt deze vrijstelling niet.
 

INGRIJPENDE ENERGETISCHE RENOVATIE

Het is mogelijk om uiteindelijk maar 6% verkooprechten te betalen indien men de enige gezinswoning binnen de 5 jaar na aankoop aan een ingrijpende energetische renovatie onderwerpt. Na deze renovatie, waarvoor men trouwens een bouwvergunning dient aan te vragen, moet onder andere de verwarmingsinstallatie vervagen zijn en minstens 75% van de buitenschil geïsoleerd zijn. Verder geniet men ook de vrijstelling op de eerste schijf van € 80.000,00 voor woningen tot en met € 200.000,00 (of € 220.000,00).
 

WAT MET BOUWGRONDEN?

De registratierechten bedragen steeds 10% voor de aankoop van een perceel bouwgrond, een tweede woonst, bedrijfsvastgoed,...
Maar... wie een tweede woonst koopt als opbrengsteigendom en zich engageert om deze ten minste 9 jaar te verhuren via een sociaal verhuurkantoor betaalt uiteindelijk ook slechts 7% verkooprechten.

Meer informatie en de specifieke voorwaarden kan u terugvinden op www.vlaanderen.be

Bron : www.vlaanderen.be - www.notaris.be

 
Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed