U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Nieuwe verkooprechten vanaf 2022

  • Wat zal er veranderen op 1 januari 2022?

Vanaf dan zal de Vlaamse Belastingsdienst nieuwe verkooprechten hanteren voor de aankoop van een eerste en enige gezinswoning (3%) en voor de aankoop van bouwgronden, tweede verblijven, investeringspanden,...(12%) en dooft de meeneembaarheid van eerder betaalde verkooprechten / registratierechten uit.

  • Kan ik nu al kopen aan 3%?
Dat kan zeker en vast! Je kan vandaag met een gerust hart reeds een onderhandse verkoopovereenkomst ondertekenen en al genieten van de nieuwe verkooprechten.
De akte zal verleden worden voor de notaris in 2022 en deze aktedatum is het ijkpunt.
  • Het is toch onmogelijk om vandaag nog een bouwgrond, investering, tweede verblijf,... aan te kopen aan 10% en de akte te laten verlijden voor het einde van 2021?

Klopt! Maar het is iedere koper toegestaan het meest gunstige regime te kiezen qua verkooprechten. De Vlaamse Overheid en Vlabel stellen zich hierin flexibel op.
Zelf indien een authentieke akte pas in 2022 notarieel verleden zal worden maar de onderhandse verkoopovereenkomst werd ondertekend in 2021, dan geniet men als koper ook nog steeds van de in 2021 geldende verkooprechten.

  • Blijft de rechtenvermindering bij aankoop van een bescheiding woning bestaan?

Ja, al zal deze verhoudingsgewijs met de nieuwe verkooprechten vanaf 2022 ook dalen.
Zo zal je bij de aankoop van een eerste en enige gezinswoning met een aankoopprijs kleiner dan of gelijk aan € 220.000,00 een vrijstelling krijgen op het betalen van verkooprechten op de eerste schijf van € 93.333,00. Dit komt neer op een vermindering van de te betalen verkooprechten van € 2.800,00.

  • Kan ik nog genieten van meeneembaarheid van eerder verkooprechten / registratierechten?
Ja dat kan nog tot eind 2023 al is er een kleine kanttekening bij te maken!
Wanneer je wil genieten van meeneembaarheid van eerder betaalde rechten zal je niet kunnen genieten van het verlaagde verkooprecht van 3%. Je zal dan op de aankoop 6% verkooprechten betalen.
Het is dus zeer belangrijk om samen met uw notaris de rekeningoefening te maken. Zo kan het voordeliger zijn om aan 6% verkooprechten te kopen en te genieten van de meeneembaarheid of de eerder betaalde registratierechten/verkooprechten niet mee te nemen en per direct aan 3% aan te kopen. 
  • Zijn er nog veranderingen aan de verkooprechten in 2022?
Ja, we sommen graag de belangrijkste nog even op :
  • De maximale verkoopprijs om in aanmerking te kunnen komen voor een rechtvermindering zal vanaf 2022 aangepast worden naar € 220.000,00.
  • Wanneer je een woning aankoopt als enige gezinswoning en deze ingrijpend energetisch zal renoveren dan zal je slechts 1% verkooprechten dienen te betalen i.p.v. de huidige 5%.
  • De aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden kan onder bepaalde voorwaarden ook na 2022 aan 10% verkooprechten.Bij Juno Vastgoed volgen we constant de allerlaatste wetgevingen op en scholen we ons constant bij!
Heeft u verdere vragen over deze nieuwe regelgeving? Bezorg ons uw gegevens samen met uw vraag via het contactformulier of spring eens binnen op ons kantoor.

Bron : cib.be - biv.be

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed