U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Nieuwe huurwetgeving - huur van korte duur

Sinds 1 januari 2019 is het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet in voege geaan. Dit decreet is van toepassing op alle huurovereenkomsten voor een woning die de huurder als zijn hoofdverblijfplaats bestemt en ondertekend zijn vanaf 1 januari 2019. Indien u een huurovereenkomst heeft ondertekend voor deze datum dan valt u nog onder de federale woninghuurwet.

Voorbeeld :

  • Heeft u een woninghuurovereenkomst getekend op 18 december 2018 met aanvang op 1 januari 2019, dan is de federale woninghuurwetgeving nog van toepassing.
  • Heeft u een woninghuurovereenkomst getekend op 2 januari 2019 met aanvang op 5 januari 2019, dan is het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet van toepassing.

We lijsten voor u graag de belangrijkste wijzigingen op. In een eerste van drie artikels hebben we het over de wijzigingen met betrekking tot opzeg van de huurovereenkomst met korte duur.


Federaal - oude huurwet

Geen mogelijkheid voorzien voor de huurder om een huurovereenkomst van korte duur op te zeggen.


Vlaanderen - nieuwe huurwet

De huurder kan ten alle tijde de huurovereenkomst opzeggen met een opzeggingstermijn van drie maand en het betalen van een opzeggingsvergoeding. De opzeggingsvergoeding bedraagt anderhalve maand huur als de huur eindigt in het eerste jaar; een maand huur als de huur eindigt in het tweede jaar of een halve maand huur als de huur eindigt in het derde jaar. 

De verhuurder kan nooit een huurovereenkomst van bepaalde duur opzeggen!

In een volgende artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden om een huurwaarborg te stellen.

Meer info kan u vinden op de website van Woninghuur Vlaanderen.
Bron : www.vlaanderen.be 

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed