U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Niet meer naar de notaris?

Binnenkort moet je als koper en/of verkoper niet meer naar het notariskantoor om de notariële akte te tekenen. 
Weldra zal iedere burger een digitale volmacht kunnen verlenen aan een vertrouwenpersoon of notariële medewerker zodat die laatste de akte, in zijn plaats, kan ondertekenen. Zo kan het verlijden van een akte toch doorgaan en komt de gezondheid van alle partijen niet in gevaar.

 

Hoe werkt het?


Het volstaat dat een burger (=volmachtgever) aan een persoon (=volmachtdrager), bijvoorbeeld een medewerker van het notariskantoor een digitale volmacht geeft via een videoconferentie die door de notaris wordt ogpezet. Het betreft een authentieke volmacht die geen enkele ruimte laat voor discussie.
Tijdens deze periode van bijzondere maatregelen kost het verlenen van de volmacht per videoconferentie de burger niets.

De notaris zal zal de burger op voorhand verwittigen wanneer de videoconferentie doorgaat. Het enige wat de burger nodig heeft is een aansluiting op het internet en een elektronische identiteitskaart met correcte pincode of de app ItsMe. Op zich maakt het niet uit waar de burger zich op dat moment bevindt : thuis, in het binnen- of buitenland,...
Tijdens de videoconferentie zal de notaris de nodige toelichtingen geven bij de volmacht en eveneens bij het ontwerp van de notariële akte die door de volmachthouder zal ondertekend worden.
Eens alle partijen de notariële akte dankzij deze digitale volmacht hebben ondertekend en de notaris de akte heeft geregistreerd, kan de notaris een kopie van de akte naar alle partijen versturen.

De wetgeving over de digitale volmachten wordt waarschijnlijk goedgekeurd in het parlement eind april 2020. Het kan dus nog tot begin mei duren vooraleer deze mogelijkheid in voege treedt.

Heeft u hierover nog vragen? Contacteer zeker uw notaris!

Bron : notaris.be

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed