U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

Meerwaardebelasting bij verkoop

Stel dat je een tijdje geleden een woning hebt gekocht die je nu opnieuw van de hand zou willen doen. Moet je daar dan meerwaardebelasting op betalen of niet? En hoeveel bedraagt die meerwaardebelasting dan?

Basis

Bij de verkoop van een gebouwd onroerend goed, betaal je als verkoper belastingen op de gerealiseerde meerwaarde. Die belasting is gelijk aan 16,5% op het verschil tussen aan - en verkoopprijs. De gezinswoning is echter vrijgesteld van meerwaardebelasting, dit op voorwaarde dat de verkoper gedurende een periode van 18 maanden voor de verkoop minstens 12 maanden onafgebroken de woning betrok.

Termijnen

Meerwaardebelasting wordt enkel berekend wanneer men het gebouw binnen de vijf jaar na aankoop opnieuw verkoopt. Die termijn is berekend op basis van de data van de authentieke aktes van aan - en verkoop. Indien men het gebouw via schenking verkregen heeft, dan geldt voor de meerwaardebelasting een termijn van drie jaar na de akte van de schenking.

Berekening

De meerwaarde wordt als volgt berekend: de verkoopprijs min aankoopprijs rekening houdend met hierna volgende factoren. De verkoopprijs mag verminderd worden met de verkoopkosten en de aankoopprijs mag verhoogd worden met een forfait van 25% op de aankoopprijs en met 5% op de forfaitair verhoogde aankoopprijs per jaar tussen de aankoop en verkoop. De aankoopprijs mag daarnaast verhoogd worden met de kosten van de werken die werden uitgevoerd door een geregistreerd aannemer. 

Voorbeeld

In 2011 kocht u een te renoveren woning voor €100.000 welke u opnieuw verkoopt in 2015 voor €225.000. Gezien u de woning in minder dan 5 jaar verkoopt en er ook nooit zelf gewoond heeft, zal het prijsverschil onder de meerwaardebelasting vallen. Daarvoor houden we eerst rekening met volgende factoren: de woning werd verkocht met een makelaar (€8000 incl. btw) en is voor €65.000 incl. btw gerenoveerd met een erkend aannemer. Bij de aankoopprijs mag een forfait van 25% geteld worden + 5% op de forfaitair verhoogde aankoopprijs x 4 jaar. Uiteindelijk dienen we €217.000 te verminderen met €215.000. De meerwaarde is €2000 en de belasting zelf bedraagt €330 te verhogen met crisisbijdrage en gemeentebelasting.

Bron: CIBweb.be

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed