U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.
Banner lente

De 10 meest voorkomende fouten bij het kopen van vastgoed

Er komt heel wat kijken bij de aankoop van vastgoed en kopers durven in dit complexe proces wel eens bepaalde elementen uit het oog verliezen. Bij een navraag makelaars werd vastgesteld dat Belgen fouten maken bij aankoop van vastgoed. Fouten die bovendien eenvoudig te vermijden zijn met onderstaande praktische tips.

1. Ik wil snel verhuizen. 

Een deadline stellen bij de zoektocht naar een pand is prima en helpt om een finale beslissing te kunnen nemen. Echter, staar u niet blind op deze deadline.

2. Ik wil een rijwoning voor de prijs van een villa.

?Selecteer panden niet enkel in functie van wat u verlangt, maar hou rekening met uw financiële draagkracht en de (toekomst)mogelijkheden die elk pand biedt. De algemene vuistregel op de markt stelt dat u zowat 1/3 van uw maandinkomen kunt spenderen aan vastgoed. 

3. Elk huisje heeft zijn kruisje

Door panden te selecteren op basis van wat u niet wil loopt u het risico om heel wat moois te laten schieten. Bepaal wel op voorhand enkele onmisbare criteria waaraan uw pand moet voldoen.

4. De gevel zegt niet alles

Staat de gevel u niet aan? Neem dan toch even de moeite om binnen te kijken, misschien bevindt er zich achter die gevel wel een verborgen parel, is het hele achterhuis gerenoveerd of word je verliefd op de prachtige tuin.

5. Ligging ligging ligging!

Hou bij een bezoek steeds de locatie in het achterhoofd. Hou bij het overwegen van een pand zeker ook rekening met onder meer de afstand tot uw werk en de school van de kinderen, de nabijheid van een bakker, supermarkt en/of beenhouwer. Een rustige omgeving biedt tal van voordelen, maar kan ook frustrerend werken indien u steeds de wagen dient te nemen. ??

6. Ongelooflijk, de rust die hier heerst!

Een rustig gelegen woning kan een keerzijde hebben: soms zijn deze woningen zonevreemd. Controleer daarom zeker het gewestelijk bestemmingsplan en ruimtelijk uitvoeringsplan. Controleer bovendien ook of alle (bij)gebouwen legitiem gebouwd zijn.

7. Ik wil toch nog graag de mening horen van mijn ouders, broer en beste vriendin.

Het is logisch dat u graag raad vraagt aan enkele dierbaren. Toch dient u er op te letten dat uw eigen mening hier niet volledig bij inschiet. Ieder hecht immers belang aan andere aspecten en uiteindelijk bent u diegene die er zal intrekken.

8. Jammer, dat huis valt net buiten ons budget, ik zag ons er al wonen.

Ga uw financiële draagkracht na en leg een maximumbudget vast. U kan ookj altijd een bod uitbrengen, wat het mogelijk maakt dat u het pand voor een lagere prijs kan aankopen dan de vraagprijs. ??

9. Hebben wij wel alles in rekening gebracht?

Bepaal op voorhand het budget dat u wenst en kan spenderen aan de aankoop. Hou bij het maken van een keuze ook rekening met de nodige bijkomende kosten zoals notariskosten, brandverzekering, onroerende voorheffing ... Ga bovendien op voorhand ook na wat de renovatie- of verbouwingskosten zijn. Overweeg om deze werken gespreid uit te voeren.

10. Het ziet er zo veelbelovend uit, maar ik ga er toch nog een nachtje over slapen.

Na een rustig en rationeel voorbereidingsproces, hoeft u niet bang te zijn u te laten leiden door emotie. Zit het gevoel bij een woning goed, ga er dan voor!

Bron: knack.be

Terug naar boven
Sluit menu Juno Vastgoed